ساخت کاخ مرمر در محدوده محلههای امیریه و منیریه تأثیر زیادی در تاریخچه این محلهها داشت؛ کاخی سنگی و باشکوه که در زمینهای شاهزادگان قجری همچون فرمانفرماییان بنا شد.
همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور : وقتی حکومت پهلوی زمام سلطنت کشور را بعد از قاجار به دست گرفت، سعی کرد سیاق جدیدی در حکومت و سبک زندگی ایجاد کند. ازاینرو پهلوی اول برخلاف شاهان قاجار در کاخ و عمارت های معروف گلستان مستقر نشد و در زمینهای برجایمانده از شاهزادههای قجری در محدوده محلههای امیریه و منیریه عمارت سلطنتی کاخ مرمر را ساخت؛ کاخی که اهالی محلی در ابتدا به آن نام «کاخ سردرسنگی» نهاده بودند.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
حاج محمدتقی قدس محمدی، از اهالی قدیمی محله امیریه درباره روزهایی که کاخ مرمر ساخته شد میگوید: «پدربزرگ مرحومم به نام علی مشهدی یکی از مصالحفروشان قدیمی تهران بود. بسیاری از مصالح ساخت این کاخ از مصالحفروشی او تأمین میشد. پدرم، مرحوم کربلایی صادق به همراه دوستانش که آن روزها نوجوان بودند مصالح را بار اسب و الاغ میکردند و از مصالحفروشی پدربزرگم به سمت کاخ میبردند. آن روزها به این کاخ سردرسنگی میگفتند، چون بیشتر مصالحش از سنگ بود و ورودیاش سردر سنگی زیبایی داشت.»
کاخ مرمر سال از سال ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۶ برای زندگی شخصی خاندان پهلوی ساخته شد. این کاخ جدا از همه وقایع سیاسی که در تاریخ خود جای داده است ازنظر معماری یکی از باشکوهترین کاخهای تهران محسوب میشود؛ معماری برگرفته از سبک شرقی و غربی که لئون تادوسیان، معمار ایرانی ارمنی در کنار معماران معروف ایرانی بخشهای مختلف آن را ساختند. کاشیکاریهای خاص و منبتکاریهای بینظیر و کفپوشهای مرمری کاخ، چشم هر بینندهای را خیره میکند. از جذابیتهای معماری کاخ مرمر گنبد آن است که به دست حسین لرزاده، معمار معروف تهرانی، به سبک گنبد مسجد شیخ لطفالله اصفهان کاشیکاری شد. از میان تالارها و ایوانهای مختلف کاخ، تالار آیینه جذابیت منحصربهفردی دارد. این تالار یکی از بهترین تالارهای آیینه در ایران به شمار میآید و استادانی همچون رضا آذرفشان، استاد جعفرخان کاشانی، استاد حسین عبدالباقی کاشانی، استاد شیخ حسین کیانفر، استاد کریم منیجه (منیژه)، استاد حسین چپ و استاد الباقی از هنرمندانی بودند که در ساخت تالار آیینه نقش داشتند.
محمدتقی قدس محمدی درباره نامگذاری این کاخ به کاخ مرمر میگوید: «ورودی و سردر کاخ از سنگ بود و دو مجسمه سرباز هخامنشی در دو سوی آن قرار داشت که البته بعدها تخریب شد. اهالی بومی به کاخ، کاخ سردرسنگی میگفتند، ولی به دلیل استفاده از مرمرهای سبزرنگ به کاخ مرمر معروف شد.»
کاخ مرمر در سال ۱۳۵۵ به موزه تغییر کاربری داد و به «موزه پهلوی» معروف شد. این موزه تا سال ۱۳۵۷ و سقوط نظام پهلوی به کار خود ادامه داد؛ اما پس از انقلاب در اختیار نهادهای دولتی قرار گرفت و درنهایت در سال ۱۳۹۸ با نام «موزهٔ هنر ایران» در دسترس عموم قرار گرفت.
کد خبر 929244
-
حکایت مردی که هزار فرزند داشت | حاج امیر آشتیانی پشتیبان جوانهای امیریه بود
-
فقط این مسجد به نام ساعت مشهور شد
-
ساخت عمارت سلطنتی در امیریه به روایت اهالی | کاخ سردرسنگی کجاست؟
-
رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: امسال، سال جنگ با ایران است! | دستورات جدید به ارتش
-
پزشکیان: قانون عفاف و حجاب را نمیتوانم اجرا کنم | در مقابل مردم نخواهم ایستاد!
-
شوک به تراکتور و صدر جدول؛ بازی با سپاهان ۳ بر صفر میشود؟
-
حداقل حقوق زیر ۲۰ میلیون تومان اجحاف در حق کارگران است
-
علی پروین: قسم میخورم همچین چیزی تا به حال در دربی ندیده بودم
-
دلیل وقاحت ترکیه در برابر ایران | برای جارو کردن شما از سوریه و سیاست برنامه دارند| شما هستید که به دوستانتان سنگپرانی میکنید
-
گشتزنی یک پهپاد جاسوسی آمریکا در نزدیکی مرزهای جنوب ایران
-
شوک به تراکتور و صدر جدول؛ بازی با سپاهان ۳ بر صفر میشود؟
-
موقع بنزین زدن این اشتباه را نکن | نکات مهم هنگام بنزین زدن ؛ بهترین زمان بنزین زدن چه موقع است ؟
-
دلیل وقاحت ترکیه در برابر ایران | برای جارو کردن شما از سوریه و سیاست برنامه دارند| شما هستید که به دوستانتان سنگپرانی میکنید
-
رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل: امسال، سال جنگ با ایران است! | دستورات جدید به ارتش
-
علی پروین: قسم میخورم همچین چیزی تا به حال در دربی ندیده بودم
-
بیانیه مشترک و تهدیدآمیز آمریکا و تروئیکای اروپایی علیه ایران
-
دستدرازی پسر جوان به عشق دوستش در شب تولد
-
اعتبار کالابرگ شارژ شد
-
ویتامین کبد چیست ؟ ؛ ۵ ویتامین برای سلامتی کبد
-
سرمربی سپاهان: سوال مسخره نپرسید! | این حرفهای کارتال طبیعی است!
-
پاپاریان؛ قدیمیترین مرکز تجاری تجریش
-
برق شناور، شبهای تجریش را روشن کرد